DelphiDelphi is een programmeeromgeving voor Windows die in 1995 werd gelanceerd door Borland. Het was in die tijd een van de eerste programmeeromgevingen die geschikt was voor het snel ontwikkelen van applicaties en met een duidelijke gebruikersinterface. Daarnaast legde Borland bij Delphi de nadruk op object georiënteerd programmeren.

De taal die in Delphi wordt gebruikt is Object Pascal, een doorontwikkeling van Borland Pascal dat op zijn beurt weer is gebaseerd op Pascal. Pascal was voor zijn tijd een revolutionaire taal die het zeer snel compileren en uitvoeren van programma’s. Het is een high-level taal die logisch is opgebouwd en in vergelijking met bijvoorbeeld C wat eenvoudiger is om te leren.

De eerste release van Delphi in 1995 bood programmeurs de mogelijkheid om met behulp van een eenvoudige doch effectieve formbuilder razendsnel applicaties te bouwen en het was een zeer goede ontwikkelomgeving dankzij een snelle compiler, goede database-ondersteuning en een goede integratie met Windows en de component-technologie.

Na 1995 werd ieder jaar een nieuwe versie van Delphi uitgebracht en daarin werd door de jaren heen onder andere ondersteuning voor DLL debugging, ActiveForms, overloading, COM en XML toegevoegd. De release van Delphi 7 in 2001 was een vrij belangrijke release, omdat er in dat jaar ook ondersteuning voor .NET werd toegevoegd.

Nadat Borland in 2008 besloot om het team achter Delphi (CodeGear) te verkopen aan Embarcadero, heeft het laatstgenoemde bedrijf nog verschillende versies van Delphi op de markt gebracht. De meest recente versie van Embarcadero Delphi is Embarcadero Delphi XE3 en deze versie biedt onder andere ondersteuning voor 64-bit applicaties, mogelijkheden voor cloud development, ondersteuning voor unicode en de mogelijkheid om Windows, OS X en iOS applicaties vanuit een codebase te compileren.

Hoewel veel mensen denken dat Delphi met Object Pascal door talen als objective C, C++, C# en Java op dit moment weinig bestaansrecht heeft, blijft Delphi een van de beste programmeeromgevingen waarmee in korte tijd geweldige applicaties kunnen worden gebouwd. Het is bovendien een eenvoudige taal om te leren en het blijft zo een geweldige programmeeromgeving voor zowel beginners als gevorderden die al ervaring hebben met de taal.